dimarts, 24 d’abril del 2012

estimulació basal, sessió pràctica. 24.04.2012


Hola!!

Avui he realitzat la sessió pràctica i hem estat al gimnàs.
Els he esperat a la sala de mestres i un cop tots hem marxat allà.

Ja tenia preparat els matalassets a la sala i els he fet que es tombessin amb la postura més còmoda, sense sabates.
I els he dit que tanquessin els ulls i sobretot que no es parlessin i que tampoc interaccionessin uns amb els altres.
També els he comentat que els explicaria el perquè de tot al final de la sessió.

Els he deixat amb els ulls tancats i tots sense moure's 20 minuts.
Els posava música de relax, els deia que pensessin coses que els agradessin...etc.

Va haver-hi de tot, persones que es van adormir, altres que reien... però tot va ser positiu.

Al final de la sessió vaig passar un per un i els vaig deixar carmels cadascú a un lloc diferent del cos i ningú es va donar compte. 

Quan van passar els 20 minuts, els vaig dir que poc a poc despertessin i que s'anessin incorporant. Un cop es van menjar els carmels, els vaig preguntar que sense mirar el temps que em diguessin quant temps pensàven que havia passat.
Uns hem van dir 10 minuts, altres els 20 i d'altres fins i tot 30.

Els he dit que cadascú té una noció diferent del temps, i per això aquesta disparitat d'opinions.

Els he preguntat si durant aquest temps, han tingut sensació de cos sencer, si notaven tot el cos.
I em van comentar  la majoria que  només es sentien tronc.Sense adonar-se dels braços i les cames. I és que aquesta era la intenció. Per aquest motiu, no van notar que els deixava els caramels...I els he comentat que els i les alumnes que no tenen mobilitat i han d'estar tot el dia tumbats o sentats en les cadires... quina percepció del seu cos tenen? quin esquema corporal?
Si es poguessin dibuixar, com ho farien?
I la importància de donar-li sentit a aquesta perpeció de cos per a que puguin tenir una imatge seva i treballar en aquest sentit.
Hem estat reflexionant sobre aquest assumpte.

Després els he donat un full amb el text de la següent web:


I ho hem estat comentant, i m'ha agradat, perquè molts professionals m'han comentat que ells ho treballen també de cara a les famílies, el contacte i vincle escola-família és positiu.

Després m'han ajudat a guardar tots els matalassets i ja s'havia passat l'hora.

Avui no he pogut fer les preguntes, però tampoc he tingut temps d'ensenyar-li a la psicopedagoga, el proper dia ho faré.

M.jose



dissabte, 21 d’abril del 2012

Dijous i divendres (19/20 d'abril)

Hola a tots i totes!!

La sessió del dijous em va agradar molt. Tots van portar els papers pintats i vaig explicar en què consistia aquest exercici.

I és que les persones que han de ser ateses pels altres perquè son depenents com per exemple els alumnes amb paràlisi cerebral, han de ser tocats tots els dies pels altres, tant si els agrada com si  no, i tot i que per nosaltres sigui quelcom normal, perquè "s'ha de fer"... potser també ens hem d'empatitzar amb ells i fer las cosas amb més tacte.
Perquè de vegades, i sense adonar-nos, podem fer les coses amb carinyo (obviament) però sense tenir en compte els pensaments dels alumnes. I de vegades, només anticipant el què farem (per exemple, ara agafaré el raspall de dents i começarem a rentar-nos ó ara et pentinaré, ara t'agafaré del braç i et posaré a la cadira...etc) podem generar un vincle positiu.

I em va agradar molt les experiències que em van explicar perquè tots ho tenen en compte. I em va agradar aquesta sensació, perquè en escoles que he treballat anteriorment, aquest aspecte no es tenia molt en compte en alguns casos, i és quan em vaig adonar de la importància que s'ha de tenir. I també vaig explicar experiències meves referent a aquest aspecte, i em van donar la seva opinió.

Els dibuixos, va ser curiós, perquè gairebé tots els dibuxos predominava el color vermell i el color groc. I el color verd estava repartit normalment per zones molt petites. 

El divendres vaig anar també i vaig dedicar les hores per fer el que hem va comentar la psicopedagoga, i vaig passar per les aules per preparar-me preguntes per fer-lis en la propera sessió, que tinc pensat fer-la pràctica al gimnàs de l'escola.
No li he pogut ensenyar les preguntes a la psicopedagoga perquè vaig tenir que marxar ràpid, però abans de la sessió de la setmana vinent li ensenyaré a veure què li semblen.

dimarts, 17 d’abril del 2012

2ª sessió estimulació basal


Avui he fet la segona sessió del taller d'estimulació basal. 
Han vingut totes les persones que es van apuntar al cartell, i les persones que no van venir la sessió passada el primer que van fer només entrar va ser disculpar-se i explicar-se el perquè no van poder venir. La veritat que he agraït molt aquest gest, perquè no era necessari.
Érem 15 persones en total, contant-me a mi.

Avui els he passat un ppt que vaig preparar sobre l'estimulació basal i ha estat una sessió molt interessant personalment, perquè són professionals molt ben formats i més que una "exposició" ha estat més una conversa per cada diapositiva que passava i això m'ha fet sentir bé, m'ha fet sentir part d'ells.
Ha hagut un moment que no només els estava explicant, si nó que he estat aprenent de les seves experiències.
De com explicàven allò que fan amb els alumnes, de com pensen que es poden sentir ... (aquesta part m'ha anat bé perquè la propera sessió vull parlar sobre les sensacions).

El ppt l'he titulat:

L'estimulació basal. Model educatiu per a nens i nenes plurideficients.

Primer he parlat sobre la plurideficiència, i després sobre els diferents tipus d'estimulació:

- Estimulació somàntica
- Estimulació vibratoria
- Estimulació  vestibular
- Estimulació oral
- Estimulació del olfacte
- Estimulaciódel gust
- Estimulació acústica
- Estimulació táctil - hàptica
- Estimulació visual
- Estimulació de la comunicació

Després els he repartit un full amb la silueta d'una persona:


Els he explicat que aquest exercici l'he anomenat "El semáfor" i consisteix en que han de pintar les diferents zones del cos segons 3 nivells:

- verd: On deixen que els altres els toquin
- groc: On es deixen tocar només per persones íntimes o per el metge.
- vermell: On no es deixen tocar per ningú.

No he volgut explicar res més, perquè ho vull fer a la propera sessió, a més que ens hem quedat sense temps i ha estat oportú perquè així es queden amb el dubte, tot i que algú ha comentat el perquè pensa que potser i ho ha encertat. Però fins el dijous no diré res en concret.

Al finalitzar la sessió la psicopedagoga m'ha donat consells per a la propera sessió de com fer-ho més pràctic. Per exemple, m'ha comentat que no esperi que siguin ells els qui parlin o expliquin les seves experiències, si nó que sigui més jo la que els doni la paraula i em prepari a banda de les sessions que faig, preguntes concretes que fer-lis, però tenint en compte als alumnes que ténen a les aules.
M'ha semblat bona idea, i el dijous faré la sessió com la tinc pensada de fer, però també aniré per les aules per veure als alumnes i poder preparar-me preguntes referents a l'estimulació basal i al seu dia a dia, així puc aconseguir un apropament a les seves realitats a la propera sessió.

dijous, 12 d’abril del 2012

comencem !

Hola!! 

Avui he començat el taller i he començat primer amb l'estimulació basal. Ha estat al migdia.
Han assistit a la sessió 5 tutores d'aula i 3 educadores. Menys persones de les que tenia apuntades al tauler.
M'han comentat que potser a les següents sessions vindràn d'altres que avui no han pogut.
Ja havia previst això, així que els he donat fotocòpies per a que els hi facilitin a qui vulgui i d'altres les he deixat a la sala de mestres per a qui vulgui mirar-ho.
He començat el taller donant-lis les fotocòpies que contenia informació sobre l'estimulació basal i hem estat comentant mentre els hi explicava de què tractava.

Aquest ha estat l'index del que els hi he exposat:

1. Breu història
1.1. La estimulació basal a Europa
1.2 La estimulació a Espanya
2. Aspectes fundamentals
2.1 El usuari de l'estimulació basal
2.1.1 Plurideficient
2.1.2 Pluridiscapacitat
2.2. Hipótesis de les àrees bàsiques
2.3 L'estimulació basal
2.4 Implicacions educatives
3. Conclusions

Després de parlar sobre el tema els he passat el torn de paraules, i com vull que sigui un taller dinàmic (ja que ho fan de forma voluntària, que com a minim estiquin bé i els sigui profitós) els hi he comentat el que faré la próxima sessió (els explicaré un ppt sobre l'estimulació basal) i que vull que siguin ells els que m'orientin segons allò que volen aprendre sobre l'estimulació basal i depenent del que ells vulguin construir en els seus aprenentatges guiaré el taller. Aquesta idea els ha sorprés una mica, però ha estat ben rebuda.

Llavors han començat a parlar sobre les seves aules i els alumnes que treballen també l'estimulació basal (que no son a totes les aules, però els professionals que tenen altres tipus d'alumnat també volen saber més), i m'han comentat que els agradaria saber més sobre els materials que es poden utilitzar i fer programacions per als alumnes de l'aula. I que alguna sessió sigui pràctica.

Llavors estic pensant en fer una programació de mostra i després que siguin ells els qui realitizin també programacions (de forma voluntària) per a després treballar a les aules i veure els resultats, però depenent de com avancin les sessions i del temps que tinguem ja veuré com organitzar-lo.
També pensaré en com fer una sessió pràctica perquè penso que serà interessant a més que amb això s'han motivat bastant.

De moment avui estic contenta, tot i que espero que les properes sessions siguin més actives.

Per finalitzar la sessió els he posat uns vídeos sobre l'estimulació basal que vaig trobar per youtube i em van semblar interessants:






Els videos els van agradar molt perquè es van sentir reflectits en algunes escenes i ho comentàven en veu alta.
Avui també s'ha fet tard, en lloc d'una hora, hem estat hora i mitja. Penso que no es dolent, si no més bé el contrari. :)

Mª José

 

 

dimarts, 10 d’abril del 2012

FASES DEL PLA actuals


Puc dir que hores d'ara, ja he passat les dues primeres fases del pla de treball i que ara, estic endinsada totalment en la tercera fase.

Tot i que en aquesta entrada us deixaré constància de les dues primeres fases:

FASE 1 : Planificació     
Objectius: planificar el meu treball com a estudiant de pràctiques al centre d’EE. Destinataris/àries: psicopedagoga, tutor extern, jo mateixa
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.    Reunions amb la psicopedagoga i el tutor extern per concretar de forma inicial el meu seguiment  de pràctiques.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.    Entrevistes
2.    Recull informació
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.    S’han fet les reunions adequades? si
2.    M’han quedat dubtes per resoldre?cap, i si van sorgint ho vaig preguntant
FASE 2 : Recollida d’informació
Objectius: Recollir i recopilar tota la informació necessària per a poder establir un pla de treball i portar a terme la meva intervenció.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.    Reunió amb els professionals per a que m’expressin els temes que els agradaria tractar.
2.    Exposició dels temes que van sortir i tria d’un tema per fer-lo al taller.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.    Registre anecdòtic
2.    Registre de les sessions
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.    S’ha aconseguit un acord per a preparar el taller que es portarà a terme amb els professionals? Si
2.    Ha hagut una bona participació? si

I ara estic endinsada en la tercera fase del pla de treball, que parlem d'intervenció. Aquesta es la fase:

FASE 3 :  Intervenció  
Objectius: Desenvolupar el taller. Recerca conjunta d’estratègies d’intervenció amb els mestres implicats
ACTIVITATS I CONTINGUTS
1.    Facilitar un espai de comunicació, coordinació i col•laboració continua.
2.    Elaborar un taller d’aprenentatge per als professionals.
3.    Orientació als professionals sobre el tema a tractar al taller.
4.    Planificació i portada a terme de els diferents sessions.
5.    Assessorament als mestres que ho requereixen.
6.  Planificació i orientació en la creació d’estratègies d’intervenció adequades als alumnes amb NEE respecte al tema tractat al taller.
7.    Seguiment de les actuacions acordades al taller per part dels mestres dintre de l’aula i observar els resultats.
8.    Valorar el resultat del taller i de les aplicacions al dia a dia per part dels professionals.
9.    Assessorament als mestres que ho requereixen.
10.  Treure conclusions sobre les actuacions i reorientar si fos necessari, el procés.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
1.    Observacions
2.    Entrevistes
3.    Preparació material
4.    Taller amb els professionals
5.    Diari
6.    Registres
7.    Activitats amb els mestres
8.    seguiment i observació als mestres
9.    Orientació
INDICADORS D’AVALUACIÓ
1.    S’ha fet un seguiment adequat ?
2.  S’ha fet un procés d’intervenció adient a les demandes dels professionals?
3.    Ha estat productiu el taller?
4.    S’han tractat els temes que als professionals els feien tenir neguit?


TORNEM!

TORNEM AMB LES PILES CARREGADES!!

Avui ha estat el primer dia després de les vacances de Setmana Santa i la veritat que es nota el descans a l'escola i sobretot als nens i nenes! que alguns venien esbarats i d'altres molt tranquils... 

Avui he estat al centre al matí i he utilitzat l'hora del migdia d'una a dues (que s'han fet les dues i mitja) per fer la meva presentació dels tres temes que vam acordar que els faría cinc cèntims de cadascú per avui triar un en concret.
He estat aquestes vacances fent recerca d'informació i he fet tres petites presentacions.

Al acabar les presentacions, quan els hi he demanat que fessin preguntes, ha estat curiós perquè tothom "ho tenia tot clar" però llavors he començat a fer-lis preguntes a ells i no em responien, semblava que tenien "por escénic", estaven tots molt tallats, llavors he intentat enllaçar allò parlat amb la realitat de l'escola i com ho entenen ells segons els alumnes que tenen a les seves aules i llavors han començat a explicar anècdotes i experiències personals i m'he quedat més tranquil·la al veure la participació, perquè ha començat a ser més fluida.

Dels tres temes exposats:

PSICOSI INFANTIL

ESTIMULACIÓ BASAL

EDUCACIÓ EMOCIONAL  



Ha hagut una mica de debat, perquè uns volíen tractar més la psicosi infantil i d'altres l'estimulació basal (cadascú basant-se en el seu dia a dia, perquè hi ha mestres que els hi aniria molt bé saber-ne més sobre estimulació basal i d'altres que els interessa més les mediacions amb psicosi infantil).

Com he pogut observar que aquests dos temes estàven molt clars, he decidit dividir el taller en dos parts i una part estarà dedicada a l'estimulació basal i l'altra a la psicosi infantil.
Sobre educació emocional no tractarem, tot i que intentaré enllaçar alguna sessió.

Els professionals que han participat han quedat contents amb la sessió d'avui, tot i que només era informativa.

Penso que avui els ha costat una mica "trencar el gel" perquè era la primera sessió, però espero que a mida que avancem en les sessions, participin més activament i aquesta barrera que han mostrat avui es vagi trencant.